West coast vs east coast

west coastHiphopen är en välkänd musikgenre som härstammar från USA. Under 90-talet så pågick det en slags fejd mellan olika artister, skivbolag samt fansen som kallades för ”East Coast-West Coast rivaliteten”. Det var alltså västkusten vs östkusten, och denna fejd var baserad på en rappare vid namn The Notorious B.I.G. (Bad Boy Records) som representerade östkusten och en rappare som hette Tupac Shakur (Death Row Records) som då representerade västkusten.

Det var stora skillnader mellan östkusten och västkusten inte bara geografiskt utan även musikmässigt då det var två olika hiphopskolor. Idag har rivaliteten avtagit en hel del men den finns fortfarande kvar i vissa låttexter och även i själva hiphopkulturen. Det är absolut inte lika allvarligt ur den geografiska aspekten eftersom att rappare från båda kusterna samarbetar utan problem.

East Coast – West Coast – två starka rivaler

Tupac Shakur var som sagt ansiktet utåt för West Coast. Han föddes i Harlem som ligger i New York, men det var på västkusten som han växte fram som artist och skapade sitt imperium. Tupac lyckades skapa hit efter hit och växte sig stor med enorm fart vilket gjorde många andra rappare mycket avundsjuka. År 1996 blev Tupac skjuten till döds i sin egen bil av en förbikörande bil och därmed fanns inte West Coast’s ledare längre vid liv.

The Notorious B.I.G var representanten för East Coast, som sagt, och han växte upp i Brooklyn som ligger i New York och har New York i både hjärta och själ. Han växte upp med många skumma personer i sin omgivning och var därför involverad i en hel del drogaffärer. Hiphopen blev därför ett sätt för honom att fly från den instabila barndom han haft. Han blev mycket känd till stor del på grund av det skivbolag som hand startade vid namn Bad Boy records. Bara året efter representanten för West Coast så blev även The Notorious B.I.G skjuten till döds.

East Coast vs West Coast var alltså en rivalitet inom hiphop-världen som till slut inte slutade särskilt bra. Den lever fortfarande till vissa delar kvar idag, men att både West Coast-representanten och East Coast-representanten miste livet lever kvar i mångas minnen.