Hur växte kulturen fram?

kulturenHiphop är inte bara en musikstil utan också ett sätt att leva. hiphopkultur växte fram i USA under 1970-talet och har sedan dess bara blivit större och större. Man skulle kunna säga att det finns fyra olika grenar inom hiphop. Den första grenen är att rappa och det är ofta den som flest personer relaterar till, men det finns också graffiti, breakdance och DJs.

Det var dock inte förrän 1980 som kulturen fick ett ordentligt genombrott. Gruppen Run DMC var mycket kreativa och tillsammans med sin DJ ”DJ Master Jay” tog de hiphopkulturen till helt nya nivåer. Den uppmärksamhet som hiphop och kulturen fick gjorde att det började växa fram fler olika stilar. Några valde att satsa på politiska texter, medan andra valde att använda sig av musiken för att få folk att dansa och vara glada. Det gemensamma inom denna genre är dock vanligtvis att rapparna vill få fram ett budskap med sina texter.

Mellan åren 1986 och 1992 sägs kulturen ha haft sin gyllene era (The golden age of rap) och den baserades på att legender som Eric B & Rakim samt Dr. Dre släppte sina debutalbum ”Paid in full” och ”The Chronic”. Under denna period gick hiphopen från att vara en hyfsat samlad genre till att börja innefatta fler och fler andra genrer, både i text och musikstil.

Vad står då dessa genrer inom kulturen för?

  • DJ: Ordet DJ är en förkortning på ordet discjockey och är en benämning på den som har hand om skivspelaren/skivspelarna. Det är DJ:en som bestämmer vilken musik som ska spelas och rappas till.
  • MC-konst: MC en förkortning för ordet ”Master of Ceremony”. MC kallas den personen som utför själva rappen. Själva ordet härstammar från Bronx, där var det mycket vanligt med gatufester och många som då rappade mot varandra för att se vem som var bäst.
  • Graffiti: Graffiti är en konstform som går ut på att, oftast med sprayfärg, måla sina taggar eller symboler på gatorna. Många blandar tyvärr ihop graffiti med klotter. Graffiti är, till skillnad från klotter, en väldigt stor del av kulturen.