Hiphop idag

hiphopHiphop är en musikgenre som växte fram ur USA:s förorter under 70-talet. Hela utvecklingen tog start i Bronx, New York. Musiken spelades på kvarterfester där discjockeyn, Afrika Bambaataa spelade. Afrika Bambaataa hade en tanke att förena samhället genom olika dans, rapp och graffiti tävlingar. Tanken var också att motverka racism, droger och våld. Under tiden hiphop utvecklades förändrades mycket av det till att ha en mer politisk ton och vid den tiden var det rappare som bland annat Ice-T som var aktuella. Dessa rappare uttryckte sig politiskt på flera sätt och ett av dessa var sexistiska uttryck. Det var i samma veva som de kvinnliga rapparna Salt’N’Pepa slog igenom genom att bland annat kritisera de sexistiska dragen hiphopkulturen hade utvecklat.

Utvecklingen av hiphop

Genom de decennierna som hiphop har funnits har mycket utvecklats. Det har blivit något mycket större och brett än vad det var från början. Till en början var det till exempel en rörelse skapad av och för afroamerikaner men idag är det en kultur för alla etniciteter. Under utvecklingen har också hiphop utvecklat ett dåligt rykte av att vara ett våldsamt och sexist musikgenre/kultur då många hiphop-artister uttrycker sig på det viset. Det är inte heller ovanligt att hiphop artister förespråkar droger.

Hiphop idag är som tidigare nämnt mer utvecklat och brett än det var från början. Det har spridit sig världen över och det finns hiphop artister som rappar i andra språk förutom engelska. I Sverige är kulturen stor då artister som Petter, Lilla Namo och Linda Pira rappar på svenska. Hiphop har idag flera subgenrer som bland annat Freestyle rap som har blivit mycket populärt genom åren. Det går ut på att man improviserar fram rapp med eller utan instrumentala ljud i bakgrunden. Tanken är att man ska låta sin kreativitet flöda genom att improvisera fram rapp som man inte har tränat in på något sätt. Även jazzrapp är stort.