Graffiti

GraffitiMan kan säga att det var i Philadelphia som konstformen graffiti föddes. Till en början användes det av politiska aktivister som ville nå ut med budskap eller av gängmedlemmar för att markera sina revir och områden. Det var dock inte enbart dessa två anledningar som gjorde att folk började göra ”bombningar”. Bombningar kallas det när man skriver sin signatur på så många ställen som- och så ofta som möjligt. Cornbread och Cool Earl var dom första stora artisterna inom bombning och gjorde sig alltså kända genom att folk och press uppmärksammade deras namn/signaturer vart dom än gick.

Graffitin spred sig fort till New York och vidare till Brooklyn. När så pass många personer började skriva sina taggar behövdes ett nytt sätt att göra sig sedd på. Graffiti började långsamt att födas. Det allra vanligaste var att man började göra sin egen unika tagg. Vissa använde sig av snygga kalligrafitekniker medan andra valde symboler. Det sägs att den mest kända taggen i historien var ”Stay High 149” där artisten använde sig av en joint för att skriva det vertikala strecket i bokstaven H.

Graffiti – utveckling genom åren

Trots att graffitin växte oerhört fort och målningar ibland kunde täcka hela husväggar eller tunnelbanevagnar, fick konstformen en ordentligt motgång under åren 1982-1985. Gatorna fylldes av mer och mer drogförsäljning vilket ledde till att klimatet på gatorna snabbt blev spänt. I samband med detta skärptes lagarna ordentligt och det var inte längre tillåtet för minderåriga att köpa sprayfärg i affärer. Sprayfärgen skulle även av säkerhetsskäl hållas inlåst, vilket gjorde att den blev omöjlig att stjäla. Inte nog med detta så skärptes även bevakningen på tunnelbanestationer och rengöringsmedlen för att tvätta bort graffiti blev mer och mer effektiv. Detta resulterade i att en målning kunde få sitta uppe enbart en dag istället för en månad som tidigare. Fler och fler målare blev oerhört frustrerade och valde då att sluta.

Alla gav dock inte upp så lätt och många målare tog dessa förändringar som en utmaning och gjorde därför allt i sin makt för att kunna fortsätta utöva konstformen graffiti!