Eminem

EminemEminem är en amerikansk rappare, skivproducent och skådespelare känd som en av de mest kontroversiella och bäst säljande artister från tidiga 2000-talet.

Artisten föddes som Marshall Bruce Mathers III år 1972 i St. Joseph, Missouri. Eminem kände aldrig sin pappa då han övergav familjen när Marshall fortfarande var ett spädbarn och avvisade konstant alla Eminems försök att kontakta honom under sin barndom. Marshall var därför enbart uppvuxen tillsammans med sin mamma, Deborah Mathers, som tyvärr aldrig lyckades behålla ett jobb mer än några månader i taget vilket ledde till att familjen ofta flyttade mellan Missouri och Detroit och spenderade stora delar av tiden i offentliga bostadsprojekt. ”Jag brukade byta skola två till 3 gånger per år”, har Eminem berättat i intervjuer och tyckte även att denna bit var den tuffaste.

Eminem hittade dock ett sätt att uttrycka sin passion för språk, och även få ur sig en del av den ilska han hade inom sig – Hiphop. Vid denna tidpunkt var hiphop och rapp något som nästan enbart mörkhyade personer arbetade med. Eminem, som har blek vit hy och blå ögon gjorde till en början många väldigt tveksamma, men då han visat sig otroligt skicklig på verbala sparringar och ”battles” blev han snabbt en av det mest respekterade rapparna i Detroit.

Eminem – från värsting till succé

Marshall har haft väldigt många stora stunder under sin karriär som började genom att Eminem(1997) släppte ”Slim Shady EP”, som upptäcktes av den legendariske rapparen och producenten Dr Dre. Efter att Dr Dre lyssnat till Marshalls musik blev han så imponerad att han tecknade honom till sitt eget skivbolag och efter tv års arbete släppte Eminem sitt album ”Slim Shady LP”. Albumet blev så stort att det gjorde omedelbar succé och sålde över tre miljoner exemplar.

Eminems första singel ”My Name Is” är en blandning av en barnslig humor och kraftiga svordomar. Denna fascinerande kombination var något nytt och spännande till skillnad från annan rapp och låg till grund för Eminems storhet inom hiphopens historia.